17 jan

Zorgmoeder gevloerd

Het is tijd voor een bezoekje aan de huisarts. Ik loop zijn kamer binnen en ga zitten in de stoel waar altijd mijn kinderen zitten. De patiënten stoel. Dit keer zijn niet mijn kinderen de patiënt, maar ben ik het.

Het zit onwennig. Het voelt niet fijn. Ik wil helemaal niet in die stoel zitten. Maar het is nodig. Ik had er al veel eerder moeten zitten.

De huisarts vraagt waarvoor ik gekomen ben en al voor hij uitgesproken is stort ik een woordenvloed aan klachten over hem heen. Hij gaat steeds bezorgder kijken en zegt dat het hem wel duidelijk is. Dit gaat niet goed. Om het mij heel duidelijk te maken dat het niet goed gaat stelt de huisarts mij een vraag:

Hoe moet het met jou kinderen als jij straks wegvalt……

BAM! Die komt binnen! Keihard, terwijl een stemmetje in mijn hoofd het al jaren roept. Het is mijn grootste angst en al die jaren heb ik er naar toe gewerkt. Altijd mijn kinderen voorop gesteld en mijzelf weggecijferd. Alles voor mijn kinderen…..

En nu is er de rekening. Fysiek en geestelijk compleet uitgeput. Het lichaam wil niet meer en de geest eigenlijk ook niet. De dokter is heel duidelijk: er moet NU wat veranderen. Niet morgen, niet overmorgen maar NU! De eeuwige stress moet verlaagd worden.

Even schiet ik in paniek. Dat weet ik toch ook wel allemaal? Al dat aansturen, de heftige gesprekken, de zorgverleners en de school die je allemaal niet geloven, stress stress en nog meer stress. Ik weet het wel! Maar ik weet de oplossing niet. En eigenlijk weet de huisarts de oplossing ook niet…..

Ik verlaat de praktijk en vergeet helemaal om een afspraak over twee weken te maken.

Er gaat van alles door mijn hoofd. De huisarts heeft mij niets nieuws vertelt, maar ik ben wel weer diegene  die het zelf moet oplossen….

Eén ding  is mij duidelijk geworden. Het wordt echt tijd dat ik mijzelf voorop ga zetten. Dat is de enige manier om mijn kinderen nog heel lang bij te kunnen staan. Hoe ik dat  ga doen? Daar ga ik de komende tijd eens heel goed over nadenken.

Mijn eerste stap zal in ieder geval gericht zijn op het zo snel mogelijk verlagen van mijn torenhoge bloeddruk……. Of te wel: gezond leven!

Wordt vervolgd…..

3 gedachten over “Zorgmoeder gevloerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


4 × vier =

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>