15 jan

Jeugdzorg, Passend Onderwijs en de toekomst

Elke avond kijk ik even op twitter hoe hard de zorgouders werken om hun zorgen over de nieuwe jeugdwet kenbaar te maken. Soms gooi ik er ook een berichtje tussendoor maar meestal retweet (herhaal) ik bestaande berichtjes. Ik vind het fantastisch wat die ouders doen. Ondanks al hun zorgen, zo moe als ze zijn, toch blijven ze doorgaan en proberen ze duidelijk te maken dat de jeugdwet een paar flinke manco’s heeft.

Heel soms sta ik er bij stil. Wat de jeugdwet voor ons gaat betekenen. Maar niet te vaak. Ik heb mijzelf aangeleerd om niet meer vooruit te kijken en te denken. Puur uit zelfbescherming. Ons leven verandert met de dag. Er gebeurt in een week al zoveel dat er in mijn hoofd geen ruimte meer is voor de toekomst.

Mensen vragen zo vaak “ En hoe moet het dan met haar toekomst? Ze moet toch een opleiding doen? Ze moet toch later voor zichzelf kunnen zorgen?” Ik kan niets meer met deze vragen. Wat voor zin heeft het om hier over na te denken als mijn kind op dit moment met moeite de dag door komt. Wat voor zin heeft het om hier bij stil te staan als je kind nu elke dag ongelukkig is. We leven niet in de toekomst. We leven nu! En ik zou zo graag nu de glimlach weer willen zien op het gezicht van mijn kind. De twinkeling in haar ogen die aangeeft dat ze aan het genieten is.

Als zorgouder van drie kinderen met bagage is je energie beperkt. Je hebt de zorg voor je kinderen, de gesprekken bij en met zorgverleners, de gesprekken op school, de pgb administratie en ga maar door. Je kunt je hele dag vol plannen met alles wat er bij komt kijken als je een zorgouder bent. Met alle informatie over de nieuwe jeugdwet is het mij nog steeds niet duidelijk hoe het straks beter voor ons gaat worden.

Mijn kinderen vertonen enorm sociaal wenselijk gedrag. Ze zien er goed en gezond uit. Gaat dat straks tegen ze werken? Wie gaat ze zien zoals ze zijn? Met al hun onzichtbare beperkingen? Waar staan de ouders? Wordt er straks wel naar de ouders geluisterd? Is er straks nog wel sprake van een samenwerking? Wat als ik kom terwijl het budget op is? Krijgen we dan nog wel hulp? Op dit moment hebben wij een heel goed contact en samenwerking met jeugdzorg. Moeten we dat helemaal opnieuw opbouwen? Moeten we met nieuwe mensen het hele traject opnieuw gaan doorlopen om dan te horen dat ze erbij de gemeente anders over denken dan jijzelf?

Als ik dit opschrijf dan springen de tranen in mijn ogen. Al zoveel jaar vecht ik voor hulp, zorg en erkenning voor mijn kinderen. Hoe lang moet ik door blijven vechten? Wanneer krijgen wij de tijd om gewoon even te kunnen genieten van het leven?

De aanvraag voor de herindicatie cluster 3 voor Kleine broer gaat binnenkort de deur uit. Ja, Passend Onderwijs staat ook nog voor de deur. Je zou het bijna vergeten. Kinderen moeten vijf dagen naar school en liefst naar een reguliere school. Voor ons betekent Passend Onderwijs weer een stuk onzekerheid. Mag Kleine broer blijven zitten op cluster 3 of komt hij thuis te zitten….

Genoeg over de toekomst. Ik word er niet vrolijk van. Ik blijf liever in het nu en kijk naar Kleine broer die heerlijk zit te minecraften. Daar dingen bouwt waar menig natuurkundeleraar van zou smullen. Hij helpt mij zelfs met onderzoek doen voor een artikel in het magazine. Hoe mooi is dat? Mijn dochter zit nog na te genieten van haar ochtendje creatief knutselen met de nieuwe coach. Een coach met een knutselatelier aan huis. Beter hadden we het nu niet voor mijn dochter kunnen vinden. En ik zelf? Ik geniet van het maken van het nieuwe magazine. Samen met ouders voor ouders. Delen van tips, kennis en ervaring. Ik kan er mijn ei in kwijt en het zorgt voor de balans in dit huis.

Het is mij teveel om intensief bezig te zijn met het politieke gedeelte over de jeugdwet en het Passend Onderwijs. Ik draag mijn steentje op een andere manier bij. Op mijn eigen manier. Maar absoluut met enorm veel respect voor alle ouders die zo hard knokken voor hun kinderen en ook nog de energie en kracht vinden omdat op politiek gebied te doen!

Dikke pluim voor jullie!

 

Een gedachte over “Jeugdzorg, Passend Onderwijs en de toekomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


9 − = acht

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>