19 jun

“Is de school wel passend voor je zoon als hij maar zo weinig gaat?”

“Is de school wel passend voor je zoon als hij maar zo weinig gaat?”

De ggz-consulente is druk aan het schrijven en stelt de vraag zonder mij ook maar even aan te kijken. Misschien maar beter ook want de venijnige vlammetjes in mijn ogen nemen rap toe. Ze voegt er aan toe dat hij toch echt meer naar school zal moeten gaan. “Adem in….. Adem uit…. Adem in…. Adem uit…. Ik blijf het maar herhalen tegen mijzelf.

Aangezien ze zich nog niet ingelezen heeft en er compleet niet naar vraagt, weet ze niets van de zware schoolloopbaan van mijn jongste. De toppen en de diepe dalen. Het leuren met je kind langs scholen om te horen te krijgen dat ze het niet aandurven tot er nog maar één school overblijft: een VSO cluster 3 school. Zij durven het aan. Zij willen hem een plekje geven.

Maar in het eerste jaar gaat het al mis. Enorm mis. Door een samenloop van allerlei omstandigheden trekt de jongste het niet meer en stort compleet in. Alle aangeleerde vaardigheden verdwijnen in een rap tempo. Tot er alleen nog maar een kereltje overblijft die niets meer kan dan tv kijken in de beschermende omgeving van zijn moeder.

Bijna een jaar is hij thuis geweest. Een loodzwaar jaar voor ons allemaal.

Met heel veel overleg met de jeugdarts, psychiater en de mentor hebben we hem stapje voor stapje weer naar school gekregen. Proberen, kijken en afstemmen op wat mogelijk was. Kijken wat hij aankon, luisteren naar wat hij aangaf. 3 tot 4 keer per week 3,5 uur naar school gaan hebben we bereikt. Het halen van het eerste jaar hebben we bereikt. Een enorme groei in zijn zelfvertrouwen door veel succeservaringen hebben we bereikt. Leuke sociale contacten met zijn klasgenoten hebben we bereikt. Eindelijk een klas waarin hij zich veilig voelt op een school die ontzettend veel moeite wil doen. Alles wordt aan hem aangepast zodat hij zo veel mogelijk op school kan zijn.

En dan vraagt de ggz-consulenten van de gemeente of de school wel passend is?

Wat moet ik doen om tot mensen door te dringen? Wanneer gaan mensen nu eens luisteren? Misschien moet ik het maar even van de daken gaan schreeuwen:

MIJN KIND FUNCTIONEERT NIET IN EEN GROEP!!!!

En iedereen kan roepen wat hij moet doen en wat de regels zijn en wat beter voor hem zou zijn maar dan nog:

FUNCTIONEERT HIJ NIET IN EEN GROEP!

En nu moet ik stoppen want mijn bloeddruk schiet de pan uit!

Een gedachte over ““Is de school wel passend voor je zoon als hij maar zo weinig gaat?”

  1. Hulpverlening zit vast aan regeltjes, protocollen. Willen overal ‘blanco’ in. Dat luisteren een belangrijk aspect is….. Heb aan de lijve ondervonden dat iemands ‘mening’, want dat is het, belangrijker is dan wat je vertelt. Invullingen, aannames en conclusietrekkingen vanuit een eigen referentiekader en op basis van eigen interesse. Ik zou ADD hebben, of ik al over medicatie gedacht had. Ik heb al een aantal stempels gehad en deze zijn ook weer ingetrokken. Ze weten het gewoon niet. Als ze dit nu gewoon toegeven, dan is dit wel zo eerlijk. Ook ik loop vast, net als jouw zoon. Ik ben zeer hooggevoelig. Hier ligt een grondslag. Maar daar willen ze niet aan in dit beschaafde land tenzij er geld aan je te verdienen valt, dan is het geen probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


× acht = 56

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>