2 jan

De boze gedachten zijn terug

We zitten te kaarten. Zoals elke avond. Even een paar potjes pesten voor je gaat slapen. Je bent nog moe van het langer opblijven op oudejaarsavond maar natuurlijk ga je niet eerder naar bed. Dat is niet bespreekbaar. Half acht is half acht. Elke avond weer. Je bent druk. Drukker dan anders. Niet omdat je er zin in hebt maar meer omdat je het blijkbaar even niet tegen kunt houden. Er zit een ondertoon in je houding en je praten die mij een waarschuwing geeft.

Ik blijf goed naar je kijken tijdens het kaarten. Je verliest. En dan zie ik het. De verandering in je ogen. Ik schakel meteen over van humor en plagen naar neutraal praten. Ik pak snel de kaarten weg en vraag hoe het met je hoofd is. Je geeft aan dat je hoofdpijn hebt. Ik kijk je aan en vraag of de boze gedachten terug zijn. Je kijkt terug en ik weet het antwoord al voor je ‘ja’ zegt. Ze zijn terug en ze hebben ruzie met elkaar. Je kijkt met een wanhopige blik naar mij.

Ik neem je mee in de mindfulnessoefening. Even de ogen dicht en kijken of je de rust terug kunt krijgen. Dat lukt niet. We gaan door op de humor. Ik vertel over mijn mindfulnessplek met mooie gele bloemen en jij komt ze met de grasmaaier plat maken. Ik zie een kleine grijns op je gezicht komen. Genoeg om even voor elkaar te krijgen dat je je medicatie neemt.

Je wilt dat ik ook mee naar boven gaan. Ik begeleid en stuur je snel naar je bed toe. Het tandenpoetsen is niet haalbaar. Het is nu belangrijk om je zo snel mogelijk in je bed te krijgen met een Donald Duck. Hoe onrustig je hoofd ook is, een Donald Duck helpt bijna altijd. Ik laat je rustig lezen en ga naar beneden.

Beneden draaien mijn hersenen op volle toeren. De boze gedachten zijn heel lang weg geweest. Nu zijn ze terug. Is het een toevalstreffer? Ben je te moe of overprikkeld? Pak jij mijn zorgen en verdriet om je zus op? Of is het toch de medicatieverlaging? Er zijn te veel dingen die een oorzaak kunnen zijn.

Het enige wat ik kan doen is je morgen weer observeren en in de gaten houden wanneer en of de boze gedachten weer om de hoek komen kijken. Ik hoor je door de babyfoon de pagina’s van de Donald Duck omslaan. Het lijkt erop dat Kwik, Kwek en Kwak de boze gedachten aan het verdrijven zijn. We zullen het zien……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


8 × = zesenvijftig

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>